Урок
на тему: «Національний традиційний продукт – сало»
Мета:
Навчальна: на основі отриманих знань систематизувати знання про сало, його
властивості, харчові цінності, використання в кулінарії, поглибити знання про
технологію приготування страв, в склад яких входить сало:
Розвивальна: Вдосконалювати навички висловлювання думок складання технологічних схем,
розвивати увагу, пам'ять, логічне мислення, уміння сприймати інформацію,
аналізувати, порівнювати, зіставляти, встановлювати причино – наслідкові
зв’язки, робити висновки працювати з дидактичним матеріалом, розвивати мову,
самостійність, творчу активність;
Виховна:виховувати
культуру поведінки під час уроку та спілкування; дружелюбність, взаємодопомогу,
толерантність, охайність, спостережливість, бережливість;виховувати любов до
професії кухар, повагу до людської праці, традицій українського народу .
Тип уроку: урок узагальнення і систематизації знань.
Методи та форми роботи:
Інтерактивний метод – форми роботи: «Розминка», «Мікрофон», «Ланцюжок», «Мозковий штурм», робота в
групах, проблемне запитання.
Інформаційно-рецептивний метод – форми роботи: розповідь, міні-лекція, бесіда, пояснення, робота з
підручником, роздавальним дидактичним матеріалом.
До уроку
підготувати виставку овочів, різних видів сала, бутерброди, фотовиставку,
стінгазету «Українська кухня», «Козацькі страви», - слайди по темі, музичне
оформлення.
Наочність: роздатковий матеріал, технологічні картки страв, комп’ютер, цитати на
дошці, фото сала, виставка овочів, різних видів сала.
Хід роботи:
I.
Організаційний момент
II.
Мотиваційний етап
Повторення вивченого, актуалізація
опорних знань, повідомлення теми, мети, завдань уроку та мотивація пізнавальної
діяльності учнів.
Форми роботи: «Мікрофон», «Ланцюжок», «Розминка», «Мозковий штурм», проблемне запитання,
міні-бесіда.
Проблемне запитання: «Чому сало є національним традиційним продуктом?
Вчитель: представляю
гостю-господиню з Полтавщини. Міні-бесіда гості з учнями.
Запитання до учнів:
1.
Що таке сало?
2.
Які його харчові
властивості?
3.
У якому вигляді може
бути сало на столі?
4.
Назвіть відомі вам
страви де присутнє сало?
Господиня: дає гостинці учням.
III.
Змістовно-пошуковий етап.
(сприйняття та засвоєння матеріалу)
Форми роботи: розповідь, міні-лекція.
Вчитель: В українській кухні сало набуло дещо культового значення. Як національна
страва, воно стоїть поряд з такими безсумнівними харчами української кухні, як
борщ, вареники, голубці, галушки. Сало є універсальною стравою в тому сенсі, що
більшість народів вживають смалець, а українці їдять його великими шматками,
часто з хлібом, часником та солоними огірками.
А тепер дізнаємось, що нам повідають про сало різні спеціалісти.
Історик
Історичні факти
·
За деякими
припущеннями, традицію висміювання салоїдів започаткували після
Національно-визвольної війни 1648-1657 років євреї, релігія яких забороняє
вживання свинини і свинячого сала.
Форостюк О. Луганщина релігійна. - Луганськ: Світлиця, 2004 р.
·
Як відомо, на
Хмельниччині, на охоплених повстанням територіях загинуло та померло від
епідемії близько 40-50 млн. євреїв, майже чверть європейського населення
тодішньої Речі Посполитої.
·
Анекдоти стали
своєрідною помстою євреїв.
Етнограф
Етнографічні повідомлення
·
Вже навіть діти
знають, що Україна – колиска світової цивілізації. І плуг і гончарне коло ми
придумали, і писемність. Від чого такий розум? Від сала!Єгиптяни ще й фундамент
до своїх пірамід не заливали, коли трипільці-українці жили собі в
двоповерхових, з каменю будованих кондомініумах, вирощували пшениченьку,
гончарювали, писанкарю вали і …їли сало. Свою любов до сала українці поширили у
світі серед багатьох народів.
Медик Медична дія
сала
·
Сучасна медична наука
стверджує, що сало регулює обмін речовин, попереджує розвиток атеросклерозу.
Сало містить арахідонову кислоту, яка належить до ненасичених жирів, і бере
участь в утворенні багатьох гормонів. Якщо болить зуб покладіть шматочок сала,
біль зменшиться.
Товарознавець
Сало в залежності від відгодівлі
містить 88-94 відсотки чистого жиру, який за рівнем засвоюваності йде нарівні з
молочним і риб‘ячим жиром. Біологічна активність сала в п‘ять разів вища
ніж яловичного жиру. За вмістом інших
незамінних жирних кислот (близько 10 відсотків) свиняче сало переважає вершкове
масло.
Вчитель: Слово нашій запрошеній – бізнес-леді.
Вчитель: А тепер наш «Кулінарний каламбур».
·
Візьмемо римських
аліїв. Ці жреці своїми піснями дали початок римській літературі. А все –
завдяки салу. Поїли нашого національного продукту – і заспівали. Не було б сала
– не було б і шедеврів давньоримської літератури. Воістину: буде сало – буде і
пісня!
·
Навіть римську богиню
успіху і здоров‘я звали неяк- небудь, а Салюс.
·
Ще дошло до нас із
античності слово «колосальний». Це той, що був, є і буде коло сала.
·
Відомі в давній
історії жінки – Саломея чи Мессаліна – теж своїми іменами рекламували сало,(
видно на ньому; рідненькому, викохали свої спокусливі форми).
·
Середньовікові васали
– це люди, котрі відповідали за доставку сала до столів своїх сеньорів.
·
Як ви думаєте, завдяки
чому розквітнув Версаль в Парижі? Завдяки салу? Тому і назвав його король
Людовік Штурханадцятий – Версаль.
·
Та й французький салон
– це місце, де можна спокійно бесідувати з поважними людьми за келихом
шампанського, закусюючи салом.
·
Салат – це овоч, який
конче потребує до себе сала. Бо так смачніше.
·
Коли людина гарно
наїсться сала, то одержує таку енергію, що хоче стрибати, підскакувати,
перевертатися. Так з‘явилось у спорті сальто мортале.
·
Кажуть, що ящірка
саламандра у вогні не горить, її сало оберігає. Пошкварчить, пошипить і живою
залишається.
·
Той, хто має бізни
добре знає, що різницю між грошовими надходженнями і витратами вимірюють салом,
її так і називають – сальдо.
·
Італійські співаки
виводять чарівне бельканто: « О сало! О сало моє! Люблю тебе! Люблю –у – у
те-е-бе-е-е-!
Вчитель: Ось таке воно, наше сало І нашу любов
до сала ніхто не перекреслить.
Самі ємо друзів пригощаємо, сусідам даємо і ворогам рекомендуємо. Бо в
салі сила! Чим більше в нас сала, тим легше нам пережити невзгоди.
Вчитель:
А оскільки наш народ склав приказок і
прислів‘їв про сало. Ось деякі з них:
- Хто знав біду, той сало ість без
хліба.
-Поки грубий схудне – худий здохне (бо
не їв сала).
- Не підсмажем – не поїдем.
- Найкраща птиця – це ковбасало.
Вчитель:
А ще є гумор.
Павло Глазовий . Українське сало.
Бізнес-леді. Словом, нашому салові пора
ставити пам‘ятник. І нехай він буде вкритий тонюсіньким шаром сусального
золота. Завершую свої справи. Ставлю крапку. Допиваю каву і беруся до
найсмачнішої у світі канапки- хліба з салом. Не треба мені ні чіпси, ні
сухарики.
Ам-м-м! Ум-м-м! Смакота?
Хочете шматочок?
Учні пропонують присутнім на уроці відвідати бутерброди з салом.
Звучить пісня про сало.
IV.
Контрольно-смисловий етап
(визначення ступеня розуміння та
володіння навчальним матеріалом).
Усна бесіда за такими запитаннями:
1. Про що ви дізнались на сьогоднішньому уроці?
2. Чому сало є національним традиційним продуктом?
3. Якому продукту ви віддаєте перевагу: ковбасі чи салу? Чому?
V.
Активно-перетворювальний етап
-
(засвоєння учними
знань, умінь і навичок у стандартних і нестандартних умовах).
VI.
Системно-узагальнювальний етап
(підбиття підсумків уроку, висновки, моніторинг навчальної діяльності).
·
Чи досягнуто мети
уроку?
·
Що сприяє цьому?
·
Який вид діяльності
вам сподобався найбільше?
Учитель виставляє поурочний бал.
VII. Домашнє завдання.
Конкурс професійної
майстерності учнів та
майстра в/н Гладкої
Т.А.
( кухня –
лабораторія)